Wordt het ondenkbare onvermijdelijk?

NB dit is een analyse met toekomstverkenning en geen mening.

26 juli 2016. De gebeurtenissen worden momenteel door het lot zodanig door elkaar gehusseld dat ze een bizarre cocktail lijken te vormen. Het is niet langer ondenkbaar dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen. En het is niet langer ondenkbaar dat de hele immigratie- en integratiepolitiek van de afgelopen dertig jaar op zijn kop wordt gezet.

Vandaag nog zei de Beierse minister van binnenlandse zaken Herrmann, dat het woord ‘onmogelijk’ voor hem niet meer geldt, als het gaat om het uitzetten van migranten naar oorlogsgebieden. Hij voegde daaraan toe, dat de regels die dat verbieden, gemaakt zijn voor een ander tijdperk. Namelijk voor een Europa dat zich geen voorstelling kon maken van de huidige terreurgolf (dit is mijn vrije vertaling).

De minister zou hiermee weleens het eerste dominosteentje een zet kunnen geven, waarmee uiteindelijk een heel kaartenhuis instort. Het ondenkbare kan dan zomaar realiteit worden. Zo kan het gaan gebeuren dat de VS, samen met Europa grote druk op landen in Azië en Afrika zal uitoefenen om op grote schaal uitgewezen migranten terug te nemen. Asielwetgeving en mensenrechten worden daarmee voor lange tijd opgeschort. Niet alleen integratie zal van immigranten worden verlangd, maar zelfs assimilatie (het verfoeide a-woord). En de dubbele nationaliteit wordt verboden omdat het niet strookt met assimilatie. De hoofdstad van IS (Raqqah) kon weleens, zonder acht te slaan op de civiele bevolking, worden gebombardeerd en als er kritiek op komt, zal men slechts kortaf antwoorden met een wedervraag: ‘Zijn jullie dan ook tegen het bombarderen van de Duitse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog?’

Het kon wel eens een hele, hele rare wereld worden. Zo raar zelfs, dat als iemand zich vorig jaar zou hebben teruggetrokken op een onbewoond eiland en na vijf jaar terugkeert, hij verbijsterd zal zijn over wat hij aantreft. So, let us prey and let us put on a brave face…

O ja, en mocht het bovenstaande werkelijkheid worden, dan bestaat de kans dat we nog een vorm van terrorisme erbij krijgen: namelijk die van extreem links.