Trump als winnaar

Donald Trump, bron: Gage Skidmore

Het onderstaande is geen mening, maar een analyse en een toekomstverkenning

9 november 2016, 06:42 uur. Het lijkt er steeds meer op dat Donald Trump gaat winnen. Ik voelde het al een beetje aankomen (zie hier en hier).

Ook voor ons in Europa zullen de gevolgen te merken zijn. De toeloop naar de zogeheten protestpartijen zal toenemen, je zou kunnen zeggen dat het ‘populisme’ salonfähig wordt. En het anti-Brexit kamp zal een toontje lager gaan zingen, nu ze zien dat de bevolkingen van diverse westerse steeds meer in opstand komen tegen de ‘liberale waarden’ die in Europa domineren en die hebben geleid tot globalisering en massa-immigratie. Het zal de Britse premier nog meer sterken om de Brexit door te zetten. Ook de decennia oude en in feite tegennatuurlijke kongsi tussen socialisme en het bedrijfsleven, die diende als de motor van de globalisering en massa-immigratie, zou wel eens onder de nieuwe omstandigheden kunnen bezwijken.

Last but not least, de politieke correctheid kon wel eens definitief uit de mode raken. De grote geopolitieke veranderingen, die samengaan met het presidentschap van Donald Trump, laat ik hier buiten beschouwing, maar desondanks ben ik ervan overtuigd dat er een hele nieuwe wereld op ons af komt.

Update, 4 december 2016: Mijn theorie van de supervulkaan gaat niet helemaal op maar het begint nu toch de dagen dat in de zogeheten ‘swing states’ veel mensen naar het stembureau zijn gegaan die anders niet stemmen.

Zie hier een citaat van CNN: “Early results in some of the key states that propelled President-elect Donald Trump to his win reveal that more voters cast ballots this year than in 2012, even though overall turnout was down. In Florida, nearly 9.4 million ballots were cast, compared to 8.5 million in 2012. Michigan saw 4.8 million compared to 4.7 million four years ago. And in North Carolina, the 4.7 million ballots this year was about 138,000 more than last cycle.”