Na de Griekse implosie

11 juni 2015. Het IMF heeft zojuist de besprekingen over de terugbetaling van schulden door Athene afgebroken http://www.heute.de/verhandlungen-im-schuldenstreit-einigung-mit-athen-weit-entfernt-iwf-reist-ab-38838312.html. In diverse kranten waren al scenario’s te lezen over de maatschappelijk-economische gevolgen van een implosie van de Griekse economie http://www.volkskrant.nl/dossier-schuldencrisis/wat-gebeurt-er-als-griekenland-failliet-gaat~a2905940/ als Grexit intreedt (pinautomaten die het tijdelijk niet meer doen, banken die de uitbetaling van spaartegoeden voor onbepaalde tijd opschorten, de invoering van een nieuwe Drachme en eventueel een noodverordening om rellen tegen te gaan).

Maar dit zou wel eens het topje van de ijsberg kunnen zijn. Wat de kranten ons niet vertellen zijn de irrationele gevolgen van een economische ramp na het faillissement van een staat. Ik denk hierbij aan wraakgevoelen jegens de schuldeisers die zich ongetwijfeld zullen verspreiden onder de bevolking en zelfs bij regeringskringen opwellen. Zeg maar het worst case scenario. Moeten we ons niet daarop voorbereiden of ben ik dan teveel een doemdenker? Ik denk aan een Duitse ambassade die in vlammen opgaat, wraakacties tegen West Europese en dan vooral Duitse toeristen, een –  overigens niet onverwachte – vloedgolf aan vluchtelingen van buiten Europa. Grote groepen vluchtelingen zullen zonder enige controle via het Schengengebied http://www.opreis.nl/reisinformatie/schengenlanden/ worden doorgelaten richting centraal Europa. Via de veerboten naar Italië zal deze mensenmassa zich in beweging zetten totdat het Schengenverdrag met Griekenland wordt opgezegd vanwege het wegvallen van de controles aan deze buitengrens van de EU. Daarna zal zich mogelijk een ontzaglijke mensenmassa gaan samenklonteren aan de grens met Macedonië, Albanië en Bulgarije. De kans is groot dat deze landen ze niet zullen binnenlaten en hun legers naar de grensposten sturen om de stroom mensen tegen te houden. In wind en regen en onder het oog van de gretig filmopnames makende westerse media zullen ze daar zieltogend afwachten tot – en dat moment komt zeker – de EU ze komt redden. En daarmee is er geen discussie meer nodig over het al dan niet opnemen van grote groepen vluchtelingen. Ze zullen er gewoon zijn. Zij zullen de erfenis zijn van het Griekse financieel-economische drama, een drama dat maar niet wilde eindigen en dat nog heel lang in de boze hoofden van de West-Europese kiezers zal na sudderen.

NB het bovenstaande is slechts fantasie, maar helaas kan fantasie zomaar uitkomen. Laten we hopen dat het niet zover zal komen en dat ik inderdaad een overdrijvende doemdenker ben :).