Het zwaard van Mecklenburg

– Het onderstaande is geen mening, maar een analyse en een toekomstverkenning –

image-2016-08-08
Zwaard van Damocles, bron: antieke ansichtkaart

8 augustus 2016. Ik heb al een keer eerder geblogd over een blauw wonder dat Duitsland te wachten stond. En het kwam uit. Ook nu weer zit er iets aan te komen en gezien de gezapigheid op dit vlak, schijnt het de politiek en media vooralsnog nauwelijks bezig te houden. En dat terwijl de aanstaande verkiezingen in Mecklenburg een slachting kunnen aanrichten onder de regerende christendemocraten – de partij van mevrouw Merkel – en hiermee zal haar positie nog meer onder druk komen staan.

Dat in deze tijd vol dreiging en spanning de panelen overduidelijk op diverse terreinen beginnen te schuiven, lijkt nog nauwelijks door te dringen. Het verwondert mij hoe makkelijk politici na een aanslag tot de orde van de dag overgaan en alles bij het oude laten – schijnbaar in de hoop ‘dat het uiteindelijk over zal waaien’ en dat we ‘de boel moeten uitzitten’.

Neem nou de Franse president. De man is vast vol goede wil, maar in het aanschijn van de terreur oogt hij als een schuw kind dat door zijn ouders wordt gedwongen om hun uit de kluiten gewassen bezoekers de hand te schudden. Net als mevrouw Merkel behoort hij tot de generatie politici die mentaal niet uitgerust lijkt te zijn voor de toestanden die komen zullen. Ze zetten de ‘negeerstand’ aan. De rauwe realiteit is ze volkomen vreemd. Ze kunnen de gedachte niet aan dat de wereld van ooit, een gedroomde wereld blijkt te zijn. En intussen is het enige dat de bevolking vraagt: geef ons vertrouwen, maar ze kunnen het blijkbaar niet leveren. Waarschijnlijk zal de wal het schip keren. We hebben het al eerder meegemaakt. Toen de Chamberlains het niet aandurfden moesten ze plaatsmaken voor de Churchills.

En dan? Wie zal het overnemen van mevrouw Merkel. Wellicht Wolfgang Schäuble – een slimme vos. De verdediger van de euro – door dik en dun. Maar vergis je niet, de man steekt zo in elkaar dat hij straks degene kan zijn die ons uit de euro leidt, onder het mom om het verder leegbloeden van de West-Europese middenklasse te voorkomen. Dat kan toch niet, zou je zeggen. Hij staat juist pal voor de euro. Welnee. We hebben het eerder gezien. Ik herinner aan de Franse president de Gaulle, die zich voordeed als een tegenstander van de Algerijnse onafhankelijkheid. Tegen de Franse kolonialen zei hij: ‘ik heb u begrepen!’ en iedereen dacht dat de kolonie Algerije voor Frankrijk behouden zou blijven. Maar vervolgens ontpopte hij zich als degene die Algerije onafhankelijk maakte, omdat hij wist dat de guerrillaoorlog niet te winnen was. Dus wie weet… heeft ook Schäuble iets begrepen.

Update 4 september 2016: de christendemocraten zijn inderdaad kleiner dan de protestpartij AFD. Morgen zal Angela Merkel reageren vanuit China, iets wat heel ongebruikelijk is…