Het blauwe wonder

28 februari 2016. Op 13 maart dreigt een blauw wonder in Duitsland plaats te vinden. Dit klinkt als iets prachtigs, maar in werkelijkheid betekent ‘du wirst noch ein blaues Wunder erleben’ niets anders als: ‘je zult nog onaangenaam verrast worden.’ Op 13 maart vinden er in drie Duitse deelstaten verkiezingen plaats  (http://www.wahlrecht.de/termine.htm), waarbij zal blijken of en hoezeer mevrouw Merkel zich met haar migratiebeleid van haar eigen achterban heeft vervreemd. Dat de populistische partij AFD zijn intrek gaat nemen in een of meer deelstaatparlementen staat zo goed als vast.

En zo herhaalt de geschiedenis zich weer eens. Als de uitslag van de verkiezingen op 13 maart bekend wordt, zal zich waarschijnlijk eenzelfde scenario afspelen als na de eclatante verkiezingsoverwinning van Pim Fortuyn in Rotterdam in maart 2002. Ongeloof, vertwijfeling en ontzetting zullen zich meester maken van de kopstukken van de gevestigde volkspartijen (CDU, SPD en Groenen). Voor hun ogen tekent zich het einde van een tijdperk af, namelijk het tijdperk waarin een deel van de publieke mening (de migratie-kritische mening) in de ban was gedaan. Deze publieke mening zal zich vanaf 13 maart versterkt een weg naar de oppervlakte banen en zich voortaan niet meer laten bedwingen. Voor Duitsers die menen dat dit soort meningen in Duitsland (vanwege hun geschiedenis) niet uitgesproken mogen worden, zal het een hard gelach zijn.

Duitsland zal weer eens onrustige tijden tegemoet gaan waarbij ‘duistere’ machinaties zomaar op gang kunnen komen. Het is niet hopen, maar als in 2016 een politieke moord plaatsvindt, zal het mij niet verbazen. Aan de moord op Fortuyn ging het zogenaamde taartincident vooraf. Daarbij werd het gezicht van Fortuyn getrakteerd op een malse slagroomtaart (https://nl.wikipedia.org/wiki/Taartgooien#Politiek_actiemiddel). In Duitsland is vandaag een taart in het gezicht van een AFD kopstuk terecht gekomen (http://www.faz.net/aktuell/politik/afd-torten-attacke-auf-beatrix-von-storch-14095403.html). Zo tikt de onzalige klok nu ook in het ‘voordeel’ van een minder stabiel Duitsland. En daarmee is het een Duitsland geworden dat niet meer afwijkt van zijn buren.

7 maart 2016. De eerste voorzet is gemaakt. Bij de gemeenteverkiezingen hebben de zogeheten volkspartijen flink verloren. Zie: http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/kommunalwahl-in-hessen-taubheitsgefuehle-nach-dem-grossen-knall-14110608.html En nog houdt de ‘Titanic’ dezelfde koers aan – richting ijsberg. De countdown is begonnen…