Gemist nieuws

Wat ik mis is een (Nederlands- of Engelstalige) website die op een overzichtelijke manier informatie weergeeft over DE thema’s van dat moment waarbij die informatie afkomstig is uit grensoverschrijdende bronnen. De informatie van een dergelijke website kan dan gepresenteerd worden in de vorm van een headline (in 1 regel) met eventueel daaraan gekoppeld vertaalde artikelen (afkomstig van buitenlandse kranten en / of websites). Het doet denken aan nu.nl of zelfs aan good old teletekst maar dan met (a) een veel internationaler karakter, (b) een verdiepingsslag (door de koppeling aan achtergrondberichten) en (c) uitsluitend gericht op de meest relevante maatschappelijke thema’s van het moment.

Zo zou ik over de vluchtelingencrisis een algeheel overzicht willen hebben hoe hierover in alle Europese hoofdsteden, Rusland, Turkije en de V.S. wordt gedacht. Ik wil dan ook per land weten wat de standpunten zijn van de regering en van de oppositie. Zo wil ik weten wat de nieuwste uitingen zijn van de Sweden Democrats (de Zweedse PVV) en wat daarop de reactie is van de Zweedse sociaal democratische partij (vergelijkbaar met de PvdA). Nu kan ik daarover alleen maar informatie vinden in het mer à boire waaruit Google treffers voor mij opvist. Dit kan het zoeken naar informatie bezwaarlijk maken en daarnaast wordt mij de actualiteit ontnomen omdat ik geen Zweeds kan lezen en moet wachten tot Engelstalige artikelen beschikbaar zijn. Nog een taalbarrière, wat weet ik nu over het publieke debat in Frankrijk vanwege de vluchtelingenstroom, anders dan wat hierover op incidentele basis in een van de Nederlandse kwaliteitskranten te lezen valt. Het is vaak te weinig en te laat.

20151014_053209
Verder inzakkende boekenverkoop

Een ander thema dat hiervoor geschikt is: de burgeroorlog in Syrië waarbij ik via de door mij voorgestelde website graag het Russische standpunt naast het Amerikaanse zou willen leggen en tegelijkertijd de mening van mensenrechtenorganisaties wil vergelijken met de mening van de regering van Assad. Nu moet ik het doen met gefilterde standpunten in de diverse kranten, honderden websites en afkomstig van het televisienieuws. Daarbij wordt veelal het verhaal van de ‘andere kant’ weggelaten. Nog een thema maar dan van geheel andere aard: de dalende boekenverkoop. Hoe zit dat in andere landen? Toevallig werd deze vraag getriggerd door een bericht op de Duitse teletekst waarin vermeld wordt dat de Duitsers sinds 2003 minder uitgeven aan boeken (een daling van Euro 36,-), zie het bericht hierboven. Dan vraag ik mij af, hoe zit dat in Frankrijk en Spanje? Is het een Europees fenomeen of daalt het daar zelfs nog sneller?

Als zo’n website wordt opgezet dan kun je het vergelijken met een correspondentennetwerk waarover de grotere kranten en televisiestations beschikken. En als zo’n website goed wordt ingeregeld, zou het zelfs als vervangend correspondentennetwerk voor deze media kunnen gaan fungeren. Ik kan mij heel goed voorstellen dat een organisatie als Blendle (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blendle) deze rol zou kunnen uitvoeren, al dan niet na het samengaan met de nu.nl’s (https://nl.wikipedia.org/wiki/NU.nl) in diverse landen.