1962 – Geboorteplaats: Salisbury

20140129143621_00001-w800-h600
Mijn moeder in positiejurk kort voor mijn geboorte met op de voorgrond de bediende January die vrolijk met de pollepels zwaait

Mijn geboortejaar is 1962. Mijn vader was op zakenreis en mijn arme moeder lag intussen al heel lang te baren zodat slechts de keizersnee uitkomst bood. Het was een Armeense arts die de operatie uitvoerde en voordat zij in de narcose wegzakte verzekerde hij haar dat ze daarna vast en zeker een bikini kon dragen zonder dat er een litteken te zien zou zijn. En dat klopte. Maar groot was de teleurstelling toen ze tijdens de eerstvolgende vakantie op het Zuid Afrikaanse strand ‘staande werd gehouden’. Ze kreeg te horen dat een bikini dragen in ZA helemaal niet mocht! Zie hier meer hierover.

Het gebouw waar ik op de wereld kwam was het Lady Chancellor Maternity Hospital in Salisbury (de hoofdstad van Zuid Rhodesië) http://nl.wikipedia.org/wiki/Federatie_van_Rhodesi%C3%AB_en_Nyasaland. Dat heet nu allemaal anders. Het land wordt sinds 1980 Zimbabwe genoemd en de hoofdstad Salisbury is niet veel later omgedoopt in Harare. Hoe het ziekenhuis nu heet? Mbuya nehanda maternity hospital. Je ziet het, alles verandert, zelfs jij.

Salisbury2-w800-h600
Downtown Salisbury, bron: Frank Bennett (http://underanafricansun.com/Africa/Frank.htm)
Salisbury-w800-h600
Downtown Salisbury, bron Frank Bennett (http://underanafricansun.com/Africa/Frank.htm)

Zie hier een paar foto’s van Salisbury rond 1962. Twee foto’s zijn door Frank Bennett gemaakt en het zijn de mooiste die ik ooit van Rhodesië heb gezien. Frank Bennett werkte tot 1967 als (koloniaal) ambtenaar in Noord-Rhodesië (vanaf 1965 Zambia). Op zijn website staan meer foto’s van de regio: http://underanafricansun.com/Africa/Frank.htm. Een derde foto is van de website http://rhodesiaremembered.blogspot.nl/ en een vierde van een ansichtkaart, vraag jij je bij die foto af waarom de straten zo breed zijn? Hier is het antwoord: tijdens de pionierstijd (rond 1900) moesten de straten van Salisbury breed genoeg zijn om met ossenkarren te kunnen keren. — Het merkwaardige alleen, ik zie helemaal geen Afrikanen op de foto’s —- het had ook zo een pittoresk stadje in Oregon kunnen zijn. Ik zal eens op onderzoek gaan en een tachtigjarige vriendin van mijn moeder bellen om te vragen hoe dat komt. I will keep you posted.

Baker Ave & Cecil Square in Salisbury-w800-h600
Baker Avenue & Cecil Square met de in bloei staande jacarandabomen, bron: Eddy Norris (http://rhodesiaremembered.blogspot.nl/)
1382441288NRhodesia_2_001
Downtown Salisbury, bron ansichtkaart