De toekomst van het tandenpoetsen

De zelfpoetser

12 augustus 2017. Menigeen is gefixeerd op de zelfrijdende auto. Maar deze – inmiddels razendsnelle – ontwikkeling van (semi-)autonome, zelf bewegende machinerie staat niet op zichzelf en veroorzaakt – als vanzelf – een grote spin-off.  Binnen afzienbare tijd komt nog veel meer van dit tuig op de markt. Wat te denken van een heuse automatic tooth crawler (een ATC, mijn woordbedenksel) oftewel een ‘zelfkruipende tandenpoetser’.

Een ATC is de volgende stap naar een nog betere mondverzorging. Het bestaat uit een biologisch  afbreekbare chip, ingebed in een minuscuul bewegingsmechanisme die voor, achter en tussen de tanden en kiezen lekker tekeer gaat. Eenmaal in de mond geplaatst en geactiveerd, doet de ATV een rondje mond en daar waar hij onraad bespeurt, gaat hij er kordaat op af. Hij verdelgt de ongerechtigheden en vuiltjes waarna hij alle restanten en sedimenten van de goede doch voedzame maaltijden uit de weg ruimt. De overblijvende schuimige en slijmerige drab wordt uiteindelijk in de wangzak gedeponeerd zodat je het daarna kunt uitspugen met het nodige spoelwater.

Op dit spoelen en uitspugen na wordt het tandenpoetsen een heerlijk passief proces dat zich goed combineert met het moderne multitasken. En dan nog een sociaal voordeel: het is een uitkomst voor mensen die door ziekte of een andere beperking niet in staat zijn om de tandenborstel te hanteren. Ondertussen houdt het verplegend personeel tijd over om andere zorgtaken uit te voeren. En ook dit: nadat de ATV ingeburgerd is, zal hij doorontwikkeld worden om kleine reparaties uit te voeren of na jouw akkoord een afspraak te maken met de tandarts als hij een gaatje tegenkomt.

“Ik heb mijn ATV ingeslikt”

Zijn er ook nadelen? Ja hoor. Maar die wegen volgens mij niet op tegen de voordelen. Een nadeel kan zijn dat de ATV de luchtpijp inschiet, maar de kans hierop lijkt net zo klein als een snoepje dat richting de keel floept. En daarnaast kan de ATV zo geprogrammeerd worden dat hij wegblijft van de luchtpijp . Dit programmeren heeft weer als nadeel dat de ATV gehackt kan worden en door hackers juist richting luchtpijp kan worden gedirigeerd (voer voor thrillers). En doorslikken kan ook nog gebeuren. Ook dat hoeft niet erg te zijn als de ATV maar van biologisch afbreekbaar materiaal is gemaakt. O ja, aan het begin van zijn bestaan zal de ATV loeiduur zijn en alleen betaalbaar voor hipsterige miljonairs.

NB Ik heb het internet afgezocht, maar ik ben nog geen ATC-achtig ding in een andere publicatie tegengekomen. Dus ik ga er vooralsnog vanuit dat je nu een primeur hebt gelezen.