De Krim, Friesland en Groningen

10 april 2016. Ik ben een fan van gedachte-experimenten. Hier is er een.

Stel. Stel het is 1954 en er heerst een ijskoude dictatuur in Nederland. De dictator komt oorspronkelijk uit Friesland en tijdens een – al dan niet – dronken bui besluit deze dictator pardoes Groningen te schenken aan Friesland. Het is maar een gebaar en ach, wat maakt het ook uit. Voor Groningen verandert er immers niets omdat de provincie sowieso onderdeel blijft van de dictatuur. Daarna volgt de omwenteling. In 1991 implodeert de dictatuur. Friesland verklaart zich onafhankelijk en neemt Groningen meteen mee. Nederland zit aan de grond en vindt alles best. Dit gaat goed tot Friesland aangeeft zich bij Duitsland te willen aansluiten.

Friesland en Groningen gefuseerd, bron: http://toppiegrafie.nl/

Het inmiddels opgekrabbelde Nederland vindt de Duits-Friese toenadering geen prettig idee. En de meerderheid van de Groningers ook niet, zij willen bij Nederland horen, maar daaraan heeft Friesland geen boodschap. De situatie escaleert. Nederland besluit zonder omhaal Groningen te annexeren en maakt met wapengekletter bezwaar tegen het aansluiten van Friesland bij Duitsland. Daarmee zou immers de strategische toeristische route van Holland naar de Waddeneilanden in Duitse handen kunnen vallen – en dat is onacceptabel 😉

Iedereen kent intussen het verhaal hoe Oekraïne aan de Krim kwam. In een – al dan niet dronken bui – overhandigde de Sovjet dictator Chroesjtsov (van oorsprong een Oekraïner) de Krim aan Oekraïne, http://nos.nl/artikel/616873-krim-was-chroesjtsjovs-cadeautje.html . Mijn vraag aan de onbevangen lezer: werpt de hiervoor staande vergelijking een ander licht op de annexatie van de Krim? Volkenrechtelijk niet. Maar gevoelsmatig? Sinds Catharina de Grote ervaren veel Russen een sterke  emotionele band met de Krim. En buiten Rusland? Vraag het aan een willekeurige, onbevooroordeelde historicus: los van het volkenrecht, bij wie hoort de Krim? De meeste historici zullen waarschijnlijk aangeven dat de Krim op zijn minst psychologisch tot Rusland hoort.