De angst voor de blinde vlek

16 januari 2015. Ooit (zo’n tien jaar geleden) las ik dag in dag een gerenommeerd kwaliteitsblad dat tegemoet kwam aan mijn basisbehoeften. Mijn weetgierige aard kende twee oerangsten: de zorg dat de over jaren opgebouwde algemene ontwikkeling zou eroderen en de vrees dat ik iets qua nieuws zou missen. Maar nu is de drang tot het dagelijks kranten lezen voorbij en dat voelt als een bevrijding. Ik ben verlost van ellenlange artikelen waarin elke boodschap kapot genuanceerd is. En het is vooral een opluchting om niet meer in het keurslijf van de politieke voorkeur van die ene krant te worden geperst.

Oké, ik heb dus het kranten lezen achter mij gelaten. Maar hoe zit het met de eroderende algemene ontwikkeling? Enerzijds is dankzij het Wikipedia-tijdperk parate algemene ontwikkeling een stuk minder noodzakelijk maar anderzijds bekruipt mij nog steeds de drang om de ingesleten gewoonte voort te zetten. Ik hou daarom vast aan het lezen van diverse kranten- en tijdschriftartikelen – met dank aan Blendle (https://blendle.com/). Het ‘blendelen’ kost weliswaar een paar eurocenten dan wel -dubbeltjes per opgeroepen artikel. Daar staat tegenover dat ik hierdoor met gemak en ongegeneerd linkse meningen met rechtse meningen kan afwisselen. En ik kan zowaar de aanschaf van te lange of kapot genuanceerde artikelen ‘herroepen’ en mijn daarmee gemoeide geld terugkrijgen. In ieder geval koester ik het gevoel dat ik met blendelen mijn algemene ontwikkeling op peil hou.

Wat wel aan mij knaagt is de vraag of ik – ondanks Blendle – iets mis? Het is de zorg dat ik qua kennis een of meer blinde vlekken ontwikkel. Vroeger, in het krantentijdperk, scande de trouwe lezer het papieren medium van pagina één tot en met de achterpagina. De krant zorgde voor een keurig overzicht van gebeurtenissen van die dag, van het land, van de wereld. En nu – wellicht gebeuren er dingen waarvan ik geen weet heb! Blendle kan natuurlijk aangevuld worden met nu.nl of vergelijkbaars – maar daar schieten de reclameteksten je om de ogen. Dan ‘maar’ teletekst. U hoort het goed TELETEKST, het bestaat nog steeds.

Ik ben een fan van teletekst. Ik durf zoiets hardop in gezelschap te zeggen, ook al loop ik daarbij de kans om vertederd, meewarig of ronduit onthutst aangekeken te worden. Teletekst is namelijk ideaal in het bestrijden van de blinde vlek. ‘Mijn’ teletekstpagina’s fungeren (met name in het weekend) als een ochtendkrant. Met de koffiekop in de hand, gezeten voor het televisietoestel (of computer) struin ik de pagina’s af die voor mij ertoe doen. Allereerst pagina 101 van de NOS met vers en accuraat nieuws, niet zelden meer accuraat en sneller dan het nieuws op de nieuwssites van internet.

Daarna komt Duitsland 1 (ARD, http://www.ard-text.de/) aan de beurt. Teletekst dat door 44 miljoen bezoekers per jaar wordt bezocht Januari 2015 (2) 004. Per pagina staan er gemiddeld zo’n negen slagzinnen die het interesse van de lezer moeten opwekken en daarachter vind je de pagina naar verdere verdieping van het onderwerp. Negen slagzinnen maal tien pagina’s die ik minimaal bezoek, dat leidt tot maximaal 81 pagina’s met berichten die ik kan lezen. Eerst komt het reguliere nieuws aan de beurt (100 en 101) – puur afgewogen kwaliteitsnieuws, een tikkeltje droog en altijd heel erg politiek correct. Daarna volgt het zogeheten panoramanieuws op 105 (wat smeuïger nieuws maar nog steeds ingetogen) en daarna het meer specialistische nieuws: 401 kunstnieuws (onder meer over de Oscar uitreikingen) Januari 2015 (2) 005, 550 wetenschap en milieu (‘Noordzee warmer en Oostzee zouter’), 560 multimedia (‘Websites regering vaker aangevallen’), 510 raadgever (‘2e echtgenote kan testament betwisten’), 410 verstrooiing (‘Eis vaderschap tegen Juan Carlos’) en 420 Media (‘tweehoofdige leiding bij Der Spiegel’). Als allerlaatste kijk ik nog even naar pagina 101 van de Belgen, zoals altijd gedomineerd door de niet aflatende strijd tussen politieke partijen.

Kortom, de combinatie teletekst en Blendle – ideaal voor mensen met kennishonger. De vraag is alleen hoe lang nog. Want ondanks 44 miljoen lezers wordt teletekst meer en meer gezien als fossiel in de internetwereld. En fossielen hebben in deze tijd weinig overlevingskans. Wie weet kan Blendle de karaktereigenschappen van teletekst in haar opzet inlijven en daarmee de angst voor de blinde vlek wegnemen. Of ben ik de enige die deze zorg nog kent?

Update, 29 juli 2016. Nog meer weten over teletekst? Lees dan dit.