dodelijke boslucht

Dodelijke Boslucht Aspekt, 2013, ISBN 978-94-6153-377-724-8

De titel van dit boek viel mij zomaar te binnen. Godslasterlijk zou je zeggen: de heer heeft hem mij ingefluisterd. De uitgever wilde nog wel dat ik als ondertitel ‘thriller’ zou toevoegen omdat het anders met een milieuboek zou kunnen worden verward. Overigens hebben we de titel en ondertitel zo klein mogelijk gehouden om deze mooie fotocreatie van Erik Ketel niet te bezoedelen. Vindt u het ook mooi, kijk dan voor meer van dat soort prachtfoto’s op: http://www.photo-momentum.com/Welkom.html.

Niemand verder vertellen, maar in de tijd waarin dit boek zich afspeelt (1966) bestonden zulke condens sporen van vliegtuigen nog niet (wel een paar maar niet zo massaal). Ik spring even van de hak op de tak. Condens sporen schijnen van invloed te zijn op het klimaat. Wellicht leek daarom in 1966 alles veel beter (?!). Maar ter zake, de inhoud van het boek:

Kent u dorpen als Hattem, Heerde, Epe en Ermelo? De Veluwse idylle. Tegenwoordig hebben ze meer en meer een forenzenfunctie gekregen en vormen ze een opvangbekken voor gepensioneerden die rust en kalmerend boomgeruis zoeken. Maar ooit waren het ook dorpen die door een aartsconservatieve dorpselite werden gedomineerd. Juist die sfeer komt in ‘Dodelijke Boslucht’ terug, waarbij ik deze sfeer wat gekruid heb met een behoorlijke dosis Russisch temperament.

Het verhaal: in 1966 wordt het gehucht Gaerde opgeschrikt door de moord op de bankiersvrouw Elena Denayée. De uit Amsterdam weggepromoveerde politieman Jochum Dekkers leidt het moordonderzoek. Hij stuit daarbij op een gesloten front van dorpsnotabelen en grootgrondbezitters die zich vastklampen aan hun vergane glorie en die allemaal op een manier verbonden zijn met de vermoorde Elena. Onverstoorbaar blijft Jochum spitten in het verleden van de betrokken personen. Als hij daarbij een hele beerput van intriges opent, komt hij zelf in gevaar. Alleen met de hulp van een piepjonge journaliste weet hij door te zetten.
De verwikkelingen worden nog eens extra ingekleurd door de grote maatschappelijke veranderingen die zich op dat moment in Nederland voltrekken en die uiteindelijk de elegante fossielen van Gaerde zullen wegvagen.

Ex-keizerin Soraya die een ‘achterhoede-rol’ speelt in DB, bron: Wikipedia

Dit is een ‘retro-detective’ waarin de typische antiheld Jochum Dekkers een atypische moord probeert op te lossen. Tot het laatst is het maar de vraag of hem dit zal lukken. Twee personages die in dit boek worden genoemd (ze spelen verder geen rol) bestaan in het echt: Brigitte Bardot en ex-keizerin Soraya http://nl.wikipedia.org/wiki/Soraya_Esfandiary_Bakhtiari, beiden iconen van de jaren zestig. En als uitsmijter, hier nog even een recensie:

http://leesnieuws.wordpress.com/thrillers/dodelijke-boslucht-maarten-van-bommel/ ###Dodelijke Boslucht is te bestellen bij de boekwinkel en op internet, aangezien het boek al langer geleden is uitgekomen kan de besteltijd oplopen tot zes werkdagen###