Big data geeft Westen voorsprong

Het tijdperk van de algoritmes komt eraan, bron: oude ansichtkaart

20 november 2016. Big data is het nieuwe goud, dat weten we inmiddels – het wordt al jaren geroepen. Maar voor het brede publiek blijft het vooralsnog een abstracte voorstelling. Toch lijken we aan de vooravond te staan van een enorme doorbraak van het gebruik van big data. De momentele flauwte qua productiviteit in het Westen wordt zelfs hieraan toegeschreven. In de aanloop naar de digitalisering en robotisering investeren ondernemingen tijd en geld in het ontginnen van hun big data en daarmee maken ze een tijdelijke pas op de plaats, wat zich uit in een stagnerende  productiviteit.

De alsmaar uitdijende dataverzamelingen van bedrijven en overheidsorganisaties zullen de komende jaren worden verwerkt tot algoritmes. Met deze algoritmes zullen analyses en diagnoses – bij wijze van spreken – duizendmaal sneller gaan (en hopelijk ook nauwkeuriger uitpakken). Als het goed is, worden onze maatschappijen hierdoor vele malen efficiënter en effectiever. Ik zeg nadrukkelijk ‘onze’ maatschappijen. Want het zijn vooral de westerse maatschappijen die het meeste zullen profiteren van big data. De reden is dat in het Westen dataregistraties al eeuwenlang op een systematische en nauwkeurige wijze worden bijgehouden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘oeroude’ kerkregisters.

Vergelijk dat met Afrika en delen van Azië. Daar zijn dataverzamelingen pas systematisch bijgehouden sinds het koloniale tijdperk en veel van deze registraties zijn inmiddels verouderd en verwaarloosd. Weliswaar zijn in deze landen daarna nieuwe registraties bijgehouden, maar die bevinden zich maar al te vaak in dezelfde staat als de administraties die ze bijhouden: gebrekkig. Dit zet deze landen – in het aanbrekende tijdperk van algoritmes – automatisch op afstand ten opzichte van het Westen. En dit is een afstand die je niet kunt verhelpen door er geld tegenaan te smijten. Deze afstand werk je alleen maar weg door een fundamentele mentaliteitsverandering in te voeren die een voorwaarde is voor het opzetten en in stand houden van efficiënte administraties. Kom daar maar eens om.