1961 – Als de leeuw sluimert

Niet heel ver verwijderd van ons huis in Darwendale bevond zich een kleine Afrikaanse nederzetting (een kraal). Bij het invallen van de avond dronken mijn ouders op hun veranda dikwijls nog een drankje – doorgaans een sherry of een gin en tonic. Terwijl de contouren van bomen en struiken langzaam vervaagden en zich in de opkomende duisternis oplosten, daalden de vele dierengeluiden zoals vogelgesnater, apengeschreeuw en gescharrel door het lange gras op ze neer. Je kon er heerlijk bij wegdromen en gesprekken voeren was zo goed als overbodig. Hooguit vroeg je je af en toe hardop af wat een bepaald geluid voorstelde.

Ver boven de grond ontvouwde zich een nachtblauwe hemel met duizenden sterrenspikkels. Alsof het niet genoeg was werd al dit moois aangevuld met een symfonie bestaande uit zacht getrommel en afgelegen gezang. Dat was de muziek van de kraal, waar mannen na hun maaltijd nog een paar koppen mieliebier (gebrouwen uit maïs) dronken. De kraal was meer dan een kilometer van ons huis verwijderd, maar de nacht droeg de klanken ver genoeg om de melodie goed door te laten klinken. Het was prachtig! Het was een door Afrikanen bewerkte versie van een bekende hit op de radio: when the lion sleeps. De Afrikaanse versie drong diep in de ziel door, veel dieper dan het vrij vlakke liedje op de radio. Op youtube is deze hit uit 1961 op te roepen. Helaas geldt dat niet voor de ‘bush-versie’.

Er waren meer van die songs die ‘door de bush’ werden aangegrepen om vrolijk op los te improviseren, zoals de Afrikaanse muziekstukken van Bert Kämpfert en zijn orkest. Dergelijke melodietjes werden dan bij ons thuis met gepaste distinctie en met een zeer bekakt Brits accent aangekondigd door Radio Rhodesia. De Afrikanen die bij ons huis aan het werk waren pikten dit meteen op en namen het mee naar hun kraal om er tot in de nacht mee te oefenen en er een prachtige improvisatie van te maken waardoor je ronduit geraakt werd. 

 Afrikaan Beat: http://www.youtube.com/watch?v=vGmR2dJSDvo

 Zambezi: http://www.youtube.com/watch?v=B_PAhBmOTgA

Swinging Safari: http://www.youtube.com/watch?v=SDlshSYOLYk

Hieronder twee artistieke impressies van Rhodesië. Het schilderij rechts hangt thuis aan de muur en is geschilderd door Joan Evans. Geloof maar niet wat op internet wordt gesuggereerd – dat haar schilderijen veel waard zouden zijn. Als je er bij een veiling honderd euro voor krijgt is het veel. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Haar romantische stijl was zeer geliefd in Rhodesië en ze ontwierp zelfs een aantal van de postzegels van dat land. Helaas is ook deze kunstenares tragisch aan haar eind gekomen. Ze pleegde zelfmoord nadat haar man en dochter waren overleden en ze zelf blind begon te worden. http://www.flf-rasa.org/home/JoanEvans/JoanEvans.html

1382725434NRhodesia_60er_jaren_002
‘Rhodesia’ door MJ
1382725385NRhodesia_60er_jaren_001
‘Rhodesië’ door Joan Evans