Aanval van de vuurvliegen

italiaanse-kust
Italiaanse kust, bron: antieke poster

18 september 2016. Ik doe weleens aan toekomstverkenningen en bij deze ook weer. We merken intussen om ons heen dat drones steeds meer beschikbaar worden voor het grote publiek. Nu zijn het nog vooral de drones die opnames maken, maar binnenkort zijn het drones die pakjes vervoeren. De intentie is goed (het vervoer van pakjes nog efficiënter maken) maar de keerzijde is dat straks iedere zot op elk willekeurig dak iets kan droppen om daarmee het dak te beschadigen, het in brand te steken (ook al is dat best moeilijk) of het zelfs te laten ontploffen. Mocht dit inderdaad uit de hand lopen, wonen we daarna allemaal in bunkers. Sorry voor dit gechargeerde doemscenario.

Koppel dit scenario aan het anarchisme, zoals dat huishoudt aan de Libische kust, dan is het zelfs voorstelbaar dat op een dag simpele drones de Middellandse Zee oversteken om ons aan te vallen. Deze reikwijdte hebben ze nog niet, maar het is een kwestie van tijd tot ze die wel hebben. Als thrillerschrijver kan ik mij een goede voorstelling maken van Libische ‘basisdrones’ die de lommerrijke Italiaanse villa’s – met hun dromerige uitzicht op de azuurblauwe zee – uit het niets aanvallen. Alsof ze in de nacht geattaqueerd worden door een formatie vuurvliegen. Mocht het ooit zover komen, dan heb je zowat een Trump nodig om hieraan een eind te maken. Onderhuidse onzekerheden als deze zullen ook een reden zijn waarom mensen als Donald Trump in deze tijd versterkt naar voren treden en de zogeheten compromiszoekers verdringen. Wellicht is inderdaad de tijd aangebroken van harde mannen en harde vrouwen.

Update 23 april 2017: het scenario van (terroristische) aanvallen met drones heeft inmiddels de mainstream bereikt: link