2016 – Het populistische jaar

Vlag van Nieuw Zeeland, bron: Wikipedia

4 december 2016. Intussen is genoeg gebeurd om 2016 te bestempelen als ‘het populistische jaar’. We hebben het Oekraïne-referendum gehad, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump. De presidentsverkiezing in Oostenrijk en het referendum in Italië kunnen hier nog twee ‘populistische wapenfeiten’ aan toevoegen. Volgende week zullen we het weten.

Maar intussen is het – in mijn ogen – eerste populistische ‘wapenfeitje’ van 2016 nauwelijks waargenomen en ondergesneeuwd, dit vanwege de impact van de latere gebeurtenissen. In maart van dit jaar hebben de Nieuw-Zeelanders tegen de aanpassing van hun vlag gestemd. Je zou kunnen zeggen dat het ook een vorm van verzet was tegen ‘opgedrongen politieke correctheid’ (ook al zijn er meer redenen geweest om de vlag aan te passen).

Veel voorstanders wilden bij vlagvertoon niet meer worden herinnerd aan de koloniale oorsprong van Nieuw Zeeland, en dus ook niet meer aan het voormalige moederland. De vlag bestaat immers voor een kwart uit de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Tot verbazing van velen, wees de uitslag van het referendum erop dat de meerderheid geen behoefte had aan een ‘politiek correct wapenfeit’.

Update 4 december 2016: In Oostenrijk geen ‘populistisch wapenfeit’. Nu nog afwachten wat Italië doet.