Afrikaanse presidenten, Europese vrouwen

Sylvia Bongo Ondimba, bron: Wikipedia, fondationsylviabongoondimba

5 maart 2017. Sinds een Europese vrouw de positie van first lady in de Verenigde Staten wist te veroveren, ben ik op zoek gegaan naar andere Europese vrouwen die hun plek hebben gevonden naast een niet-Europese president. Daarvoor heb ik mijn blik gericht op Afrika. Daar zijn een aantal presidenten getrouwd met (half) Europese vrouwen. Zie hieronder een selectie:

(1) Sylvia Bongo Ondimba (meisjesnaam: Valentin), first lady van Gabon. Haar Franse ouders werkten als expats in Franstalig Afrika en zo groeide Sylvia in Afrika op.

Chantal Biya, bron: Wikipedia

(2) Chantal Biya (meisjesnaam: Vigouroux), first lady van Kameroen. Haar Franse vader werkte als expat in Kameroen, haar moeder was Kameroens. Chantal staat bij het grote publiek vooral bekend om haar vrolijke natuur, exuberante kleedstijl en weelderige haardracht.

Dominique Ouattara, bron: Wikipedia, Fredd225

(3) Dominique Folloroux-Ouattara (meisjesnaam: Nouvian), first lady van Ivoorkust. Dominique is in Frans-Algerije geboren. Haar eerste man was een expat in Ivoorkust. Na zijn dood ontmoette ze de huidige president van Ivoorkust.

(4) Dat niet alleen Franstalige, Afrikaanse politici zich binden aan Europese vrouwen en dat kinderen van Europese moeders, het tot Afrikaans president kunnen schoppen, bewijst Botswana. De huidige president, Ian Khama, is een zoon van de eerste president van Botswana en diens Europese vrouw.  De Britse Ruth Williams ontmoette Khama senior tijdens diens ballingschap in Engeland. Over haar leven is een film gemaakt.

Al met al lijkt de combinatie Afrikaanse president en Europese vrouw een succes te zijn. De huwelijken houden stand en op de vele foto’s die je op Google tegenkomt, zien de echtparen er stralend uit.

Meer dan de hiervoor staande successtory’s, ben ik niet tegengekomen, maar als iemand nog iets weet, laat het me weten.